Proizvodnja i čuvanje matične mliječi korištenjem ethanola
PITANJE
Proizvodim matičnu mliječ koja je poznata kao ljekovit pčelinji proizvod. Međutim, stalna tema među proizvođačima, posebno onim koji otkupljuju matičnu mliječ od pčelara jeste način njenog čuvanja. Da bi se matična mliječ mogla zaštititi od uticaja zraka nakon stavljanja u bočicu, potrebno je da se na vrh bočice nakapa nekoliko kapi 40-45% ethanola (medicinskog alkohola). Tih nekoliko kapi napravi jedan sloj izolacije koji služi da zrak koji ostane u bočici ne reaguje i ne utiče na matičnu mliječ. Ovaj alkohol se zadržava na površini i ne miješa se sa matičnom mliječi. On se prije upotrebe matične mliječi odlije iz bočice. Gornji tanki sloj matične mliječi se može odstraniti tako da ostatak matične mliječi nema nikakvog doticaja sa ethanolom. Moje pitanje glasi: Da li je dozvoljeno da se matična mliječ čuva na gore navedeni način?
ODGOVOR
Nema smetnje da se matična mliječ čuva na gore spomenuti način budući da se ethanol ne miješa sa njom, već se zadržava na površini kao izolacioni sloj koji se nakon otvaranja bočice treba otkloniti kao i tanki sloj mliječi koja je bila u neposrednom doticaju sa ethanolom kako bi se izbjegla svaka sumnja.