Različita su i pogrešna shvatanja pojma “HALAL” kod našeg naroda. Neko pod tim pojmom podrazumjeva hranu u kojoj nema svinjetine ili svinjske masti. Neko smatra da je to ono što je zaklao musliman. Neko pod tim podrazumijeva da se prilikom klanja pomene “Bismilla”. Neki smatraju da su to kokošije paštete ili goveđi gulaši i tome slično. Međutim, vrlo često se zaboravlja i zapostavlja jedan vrlo važan uslov da bi hrana bila “HALAL”  a to je:  da životinja bude zaklana na šeriatski ispravan način. To podrzumijeva –uz već pomenuto- da se životinja prije klanja ne ubija: ni čekićem među roge, niti pištoljem sa metalnim metkom (2-3 cm) koji doseže do mozga životinje, niti elektro-šokom, kao što se to koristi kod peradi i tome slično. Na sve te načine životinja se prvo ubije, pa se onda formalno prekolje, a to je pogrešno. Maloprije smo pomenuli da je ono što je ubijeno haram/strogo zabranjeno. Šeriatski ispravan način klanja je za životinju najlakši, i čini meso najčistijim jer na taj način iz tijela isteče većina krvi, na čiju štetnost i zabranu smo upozorili u komentaru prethodnog ajeta. Apelujem na sve one koji se bave mesarskim poslovima da ovo imaju u vidu, a neka mušterije od njih to zahtjevaju ako žele da jedu “ČISTU ZDRAVU I HALAL HRANU” , kako bi se zaštitili od raznih bolesti čiji je uzrok neispravno klanje.

Autor: Fuad Sedić