Vrijeme i način plaćanja kurbana
PITANJE
ODGOVOR
Ukoliko je krava zdrava i uhranjena, može poslužiti za kurban bez obzira na taj nedostatak koji ne utječe na kvalitet i količinu mesa. U svakom slučaju, bolje je da goveče ili bravče koje se namjerava iskoristiti za kurban da bude bez vanjskih mahana. Kurban se treba platiti prije klanja, ali ako postoji opravdan razlog može se plaćanje odgoditi i za poslije klanja, pod uvjetom da je cijena kurbana ranije dogovorena. Savjetujemo da se kurban kupuje na način koji je poznat i koji se prakticira kod nas od davnina. Cijena kurbana treba biti poznata prije klanja, a ne da se utvrđuje nakon klanja, jer to može dovesti do nesuglasica. Također, sliči kupoprodaji određene količine mesa u mesnici i tretiranju takve kupovine izvršenjem obaveze kurbana, što nije ispravan pristup, niti se može tretirati kurbanom. U takve eksperimente sa kurbanom ne treba se upuštati.