Vinski ocat

PITANJE

Na stranici sam saznao o halal certificiranju i o bh. proizvođačima hrane koji posjeduju ovaj certifikat. Jedan takav proizvod sam kupio (kečap), a zatim sam uočio da on sadrži vinski ocat! Da li to znači da je vinski ocat dozvoljen u našoj ishrani?

ODGOVOR

Prema hanefijskom mezhebu dozvoljeno je konzumirati vinski ocat bez obzira na način na koji je dobiven (prirodnim ili vještačkim putem). Neki učenjaci smatraju da nije dozvoljen ukoliko se dobije od vina vještačkim putem.