Korištenje gljive Kambuhe
PITANJE
Molim Vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje. Ljekovita biljka, tačnije krasna gljivica "KOMBUCHA" se pripravlja na sljedeći način: u posudu se stavi gljiva kombucha, zatim joj se doda čaj te malo šećera. Stoji 10 dana i desi se proces fermentacije. Za vrijeme fermentacije kvas razgrađuje šećer i pretvara ga u plin i razne organske kiseline. Postići će stupanj kiselosti pH 2,7-3,2. Na internetu piše da proizvede do 3%a lkohola. Jedan ljekar (musliman) kaže da to nije alkohol nego ustvari kiselost koju proizvodi ta gljiva. Molim Vas da mi kažete da li je spomenuti napitak dozvoljen da se pije.
ODGOVOR
Ukoliko taj napitak ne izaziva opijenost osobe ako bi se konzumirao u većoj količini, onda ga je dozvoljeno piti. U suprotnom nije dozvoljeno, osim u krajnjoj nuždi. U hadisu se navodi da "ono što opija kada se konzumira u velikim količinama,zabranjeno je i u malim količinama". U slučaju nužde, odnosno radi spasavanja života, poostupa se po principu "nužda zakon mijenja", ali samo u mjeri otklanjanja nužde. Allah dž.š. zna svačije stanje i namjere, a prema njima se mjere ljudska djela.